Kerstbezigheden

Tijdens de kerst is er van alles te doen. Een voorbeeld is eten. Rond de kerst is er veel eten te

Meer informatie

Problemen voorkomen en verhelpen

Voorkomen problemen is een beter plan dan problemen verhelpen. Begin daarom met voorkomen, en als

Meer informatie

Het verhaal van kerstbrood

Kerstbrood, ook wel bekend als kerststol of stollenbrood, is een onlosmakelijk onderdeel van de k

Meer informatie

Oorsprong van kerstmis

Op 25 december vieren Christenen de geboorte van Jezus Chistus traditioneel met Kerst. Jezus zou op deze datum in het jaar 1 geboren zijn maar bewijs hiervoor is echter nooit gevonden. In twee delen van de Bijbel wordt de geboorte van Jezus beschreven; het Evangelie van Matteüs en het Evangelie van Lucas, maar in geen van beiden wordt een datum of jaargetijde van de geboorte genoemd. Voordat er kerst gevierd werd in (Noord-)Europa hielden Germaanse volken op 21 december zogenaamde joelfeesten om te vieren dat de langste nacht van het jaar voorbij was. De Romeinen vierden dit zelfde feest op 25 december en ook de geboorte van de Perzische god Mirtha viel op deze datum.

Jezus herdenken

In 221 wilde Julius Africanus, een Romeins legerofficier de geboorte van Jezus herdenken op 25 december. Bisschoppen die toen leefden waren het hier niet mee eens en hebben de viering kunnen tegenhouden tot in de 4e eeuw. Pas in 312 besloot Constantijn de Grote dat de geboorte van Jezus gevierd moest worden op die datum en de Paus voerde een 'Christ (kerst) mis' in. Belangrijk hierbij waren alle andere feesten die al rond 25 december gevierd werden.

Meer dan godsdienst

Kerstmis is veel meer dan een Godsdienstig feest. Zoals hierboven uitgelegd heeft het o.a. een Heidense, Romeinse, Germaanse en Christelijke oorsprong. Daarbij is de geschiedenis en achtergrond van het kerstfeest lang, en veel is er onzeker over. Jezus Christus is namelijk zeer waarschijnlijk niet eens geboren op 25 december. Op deze website vertellen we in ieder geval wat we wél zeker weten over kerstmis.